2013-as konferencia megállapításai

Újvidék, november 22-23.
Szintézis, szinergia & szimbiózis – Print 3SI Digital címmel megtartották a kisebbségi nyelveken tájékoztató médiumok második regionális konferenciáját.
A tanácskozás elso napjának elso kerekasztalán elsosorban azokról az elért eredményekrol esett szó, amelyeket az érintett tájékoztatási eszközöknek sikerült megvalósítaniuk az elmúlt egy év során, valamint arról, milyen módon tudnak minél aktívabb szereploi lenni a társadalmi párbeszédnek.
A második kerekasztal címe A médiumok átalakulása – elony a kisebbségi médiumoknál? volt. A témát különbözo piaci pozíciókból megközelíto részvevok közös megállapítása az volt, hogy az eddigieknél aktívabb piaci fellépéssel a kisebbségi nyelveken tájékoztató médiumok is nagyobb eséllyel érhetnek el az eddigieknél jobb piaci eredményeket és pozíciókat.
A harmadik kerekasztal az integrált médiaplatformok idoszeru témáját járta körül, azzal a záróüzenettel, hogy a piacon is fellépo kisebbségi nyelven tájékoztató eszközöknek alapvetoen befogadó magatartást kell tanúsítaniuk ezek iránt a változások iránt, mintsem elutasítót.
A konferencia második napja muhelymunkával telt. Az érintett médiumok vezetoi számára szervezett képzés az Elso lépések a multiplatform-átalakulás felé címet viselte. A képzést a szlovén Giacomelli media munkatársai, Jurij Giacomelli és David Rezar tartották. A jó hangulatú, elsosorban a gyakorlati munkára összpontosító muhelymunka bebizonyította, hogy a kisebbségi nyelveken tájékoztató médiumok is képesek lényegretöro változásokra annak érdekében, hogy új minoséget hozzanak létre.